VITAMIN D

Vitamin , prohormon, rastvorljiv u uljima, osnovna funkcija u apsorpciji i metabolizmu kalcijuma i fosfora  i normalnoj mineralizaciji kostiju .

Istraživanja sprovedena poslednjih godina  na velikom broju ispitanika pokazala su da vitamin D ima i druge, veoma značajne funkcije u organizmu

-          Jača imunitet

-          Štiti od limfoma, raka prostate, pluća, kože , debelog creva, dojke, pankreasa

-          Smanjuje rizik za razvoj multiple skleroze

-          Povezan je sa održavanjem optimalne (zdrave ) telesne težine

-          Smanjuje težinu i  učestalost astmatičnih napada

-           Značajan je u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova

-          Pozitivno utiče na kvalitet desni i sprečava razvoj gingivitisa i dr.

Ljudi koji su izloženi normalnim količinama sunčeve svetlosti  dobijaju dovoljne količine vitamina D iz provitamina D koji se nalazi u koži . Tokom zimskih meseci  izloženost  suncu je minimalna pa količina vitamina D  opada  ispod optimalne vrednosti .  Oblaci, smog i korišćenje sredstava  sa UV filtrima takođe smanjuju konverziju provitamina D u koži  u , organizmu neophodan vitamin D .

Vitamin D se u organizam unosi i hranom . Hrana posebno bogata vitaminom D je tunjevina, riblje ulje, skuša, losos, džigerica, jaja, šitake pečurke i dr.

Istraživnja sprovedena poslednjih 10 godina u različitim zemljama , pokazala su da 70 % dece i odraslih ima sniženu koncentraciju vitamina D u krvi  .

Da li je rešenje u korišćenju  preparata vitamina D ? Oprez ! Vitamin D u visokim dozama toksičan je za naš organizam . Iz tog razloga važno je odrediti koncentraciju vitamina D u krvi , a zatim ukoliko je koncentracija ispod 75 nmol/L  ,konsultovati lekara i uzeti neki preparat vitamina D.

28/08/2014, postovano u: Pročitajte od

Komentari su zatvoreni

UA-33938910-1