Intolerancija na hranu

Neophodno je razlikovati dva pojma, odnosno dve kliničke manifestacije: Alergija na hranu – proces posredovan IgE antitelima protiv proteina hrane i manifestuje se brzom uzročno posledičnom reakcijom. Intolerancija na hranu je reakcija na hranu koja može da izazove neprijatne simptome i vezuje se za mnoga hronična stanja. Nije verovatno da će intolerancija na hranu da ugrozi život, ali može značajno promeniti kvalitet života. Dok manje od 2% populacije pati od alergija, procenjuje se da više od 35% populacije pati od netolerancije na hranu. Ona može da ugrozi bilo koga u bilo kom starosnom dobu, ali pošto se simptomi često javljaju tek posle izvesnog vremena od uzimanja hrane, otkrivanje problematične hrane može da bude teško bez korišćenja novih laboratorijskih testova. Na primer, mleko ili hleb pojedeni jednog dana mogu da izazovu bolove u zglobovima tri dana kasnije. Neke intolerancije na hranu mogu da budu izazvane nedostatkom enzima ili hemijskom preosetljivošću, dok druge predstavljaju reakciju imunog sistema i stvaranjem specifičnih IgG antitela na određenu namirnicu. Intolerancija na hranu se povezuje sa brojnim hroničnim stanjima i simptomima, koji uključuju sledeće:

  • Gastrointestinalne tegobe – Gastritis, nadimanje, sindrom iritabilnog creva, dijareja, opstipacija, malapsorpcija.
  • Neurološke smetnje – Glavobolja, migrena, vrtoglavica.
  • Dermatološke promene – Akne (kod odraslih), ekcem, svrab kože, osip.
  • Bolovi u zglobovima i mišićima – Od atipičnih bolova i otečenosti zglobova do reumatoidnog artritisa, fibromijalgija.
  • Psihološke smetnje – Hronični umor, nesanica, depresija, anksioznost.
  • Respiratorne tegobe – Astma, rinitis-može se preklapati sa alergijskim procesom.
  • Problemi kontrole telesne težine.

U našoj laboratoriji možete uraditi sledeće testove:

1. Test intolerancije na hranu 90-90 namirnica 2. Test intolerancije na hranu 44 -44 namirnice

Testovi su namenjeni pacijentima koji pate od gore navedenih tegoba, kao i onima koji žele da provere i poboljšaju opšte zdravstveno stanje. Test se izvodi iz uzoraka kapilarne ili venske krvi, pri čemu se ispituje osetljivost uzorka na 90 ili 44 različite namirnice. Krv se vadi bilo kada u toku celog dana, bez obzira na konzumiranje hrane, bilo kakvih napitaka ili medikametozne terapije. Rezultati se izdaju nakon 5 – 7 dana.

3. Test intolerancije na hranu 22 – 22 namirnice

Ovaj test je optimalan po pitanju odnosa cene i informacija koje pacijent dobija, finansijski najisplativiji . U testu se analiziraju 22 najčešće korišćene namirnice , koje istovremeno imaju veći „alergeni potencijal“ . Test omogućava pacijentu da utvrdi da li je intolerancija na hranu uopšte uzrok tegoba koje ga muče .

Vaši rezultati Pacijent dobija rezultate IgG alergijskog testa na hranu, zajedno sa dijetetskim podacima koji će mu pomoći da izbaci problematične namirnice iz svoje ishrane. Pomoću podataka koje dobijete u okviru rezultata testa intolerancije na hranu, možete da izvršite pozitivne promene u svojim navikama u ishrani. Ukidanjem jedne ili više vrsta hrane, u više od 2/3 slučajeva dolazi do gubitka simptoma nastalih konzumiranjem “reaktivne” hrane i značajnog poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja. U proizvodnji hrane i pića se koriste i tzv. “sakrivene namirnice”. Važno je da čitate etikete i deklaracije na industrijskoj hrani da biste sigurno izbegavali problematične namirnice. Iako je cilj eliminacija problematičnih namirnica iz ishrane, neki ljudi se u početku lošije osećaju, zbog apstinencijalnih simptoma. U tim slučajevima bi bilo dobro da se unošenje reaktivnih namirnica polako smanji, sa ciljem kompletne eliminacije tokom dve do tri nedelje. Ukoliko je teško odricanje od namirnice, upamtite da telo neprijateljski reaguje na nju i da će vam biti bolje bez nje. Zamenite ih drugim, nereaktivnim namirnicama. Posle tri do šest meseci izbegavanja reaktivne hrane, smanjuje se broj antitela. Ukoliko je koncentracija antitela vrlo visoka (preko 100 U/ml, što se jasno vidi u rezultatima testa) potrebno je duže vreme (čak i do godinu dana) da se antitela eliminišu iz organizma. Nakon isteka preporučenog vremenskog perioda uzdržavanja od reaktivnih namirnica, iste se mogu postepeno uvoditi u vašu ishranu, u malim količinama. Obavezno pratite pojavu negativnih reakcija kao što je povratak prvobitnih simptoma, ili nekih drugih. Vraćajte jednu po jednu namirnicu, da biste precizno pratili njene efekte. POGLEDAJTE PRIRUČNIK ZA PACIJENTE 

4. Screening test intolerancije na hranu

Test je namenjen pre svega pacijentima koji imaju problema sa regulacijom prekomerne telesne težine. Ovo je test pravilne i izbalansirane ishrane koja je upravo u skladu sa opštim stanjem vašeg organizma. Idealan je za regulisanje telesne težine, povišenih vrednosti holesterola, triglicerida i glukoze u krvi. Pre vađenja krvi nemojte jesti najmanje 12 h, od pića samo voda, ukoliko uzimate lekove, ne morate prekidati terapiju, jer ona neće uticati na rezultate testa. Rezultati se dobijaju nakon 2 – 3 dana. Uz rezultat testa dobijate i uputstvo za pacijente, sa korisnim savetima i receptima za pripremu hrane.

UA-33938910-1